Cetatea dacică Blidaru

Cetatea dacică de la Blidaru face parte din ansamblul cetăților dacice aflate pe lista obiectivelor din patrimoniul UNESCO și era cea mai importantă verigă a ansamblului de apărare din Munţii Oraștiei. Fiind amplasată pe un deal la 705 m altitudine și având perspectivă către Valea Mureșului și Sarmisegetusa Regia, cetatea controla drumul antic de acces către aceasta.
Cetatea avea un sistem exterior deosebit de fortificare, format din trei turnuri de pază la est și nord-est de Blidaru, pe platoul Făeragului si Grădina Făeragului (558 m altitudine) și alte turnuri care supravegheau împrejurimile. De pe versantul nord-vestic turnul rectangular de la Poiana Perții completa sistemul defensiv.
Cetatea a fost ridicată în a doua jumătate a sec. I a.Hr., după domnia lui Burebista şi reprezintă o capodoperă a arhitecturii militare dacice. Utilizarea meşterilor, poate şi a arhitecţilor greci în ridicarea fortificației a contribuit la introducerea unor inovaţii constructive.
Prima incintă, situată pe platoul central, cu o suprafață de 2100 mp, avea forma trapezoidală, cu ziduri de dimensiuni diferite și patru turnuri de colț. Pe sub turnul din sud se realiza accesul la o intrare secundară, amplasată pe zidul de nord. Accesul la nivelul superior a celorlalte trei turnuri se făcea doar din interior. Tehnica de construire a zidurilor este murus dacicus.
Pe vârful platoului a fost construit un turn-locuință, conceput inițial ca un element de apărare independent, devenit apoi locuința comandantului garnizoanei. În afara acestei prime incinte, pe versantul de sud-vest a fost construit un alt turn.
Incinta a doua, realizată în a doua etapă a construcției (spre sfârșitul sec. I a.Hr. sau la începutul sec. I p.Hr) este tot de formă trapezoidală, adiacentă celei deja existente, prezentând un nou turn de colț. Intrarea în cetate se făcea printr-o poarta amplasată în zidul ce se lipea de turnul de nord, fiind direct supravegheată de acesta.
În interiorul celei de-a doua incinte au fost construite cele opt așa-numite “cazemate”, încăperi patrulatere ridicate pe două niveluri. Parterul era utilizat ca depozit pentru cereale, etajul fiind o platformă pentru susținerea și manevrarea mașinilor de război. Zidăria imită modelul unei table de șah, prin alternanța blocurilor de calcar cu micașisturi.
Cetatea de la Blidaru dispunea și de o cisternă de apă, de formă boltită, situată foarte aproape de linia fortificației, la baza platoului superior. Aceasta a fost construită dupa tehnica romană din piatră legată cu mortar, fiind alimentată de o conductă din olane. Sanctuarele, nelipsite în cetățile dacice, de tip aliniament, erau situate în afara incintei fortificate, în locul numit “Pietroasa lui Solomon”, aflat pe un platou învecinat.

La cetatea Blidaru se poate ajunge pornind din satul Costești. Accesul auto este posibil până la ramificația spre cetatea Costești, după traversarea Râului Grădiștii, unde este vizibil și primul stâlp indicator al traseului. Din acest punct se continuă pe jos, prin pădure, pe potecă marcată, pe un traseu foarte pitoresc, care vă scoate la cetate după aproximativ o oră.
Nu există apă potabilă pe traseu și nici la cetate, fiind necesară aprovizionarea prealabilă.
Traseu nerecomandat iarna sau după ploi intense.

Harta cetății dacice Blidaru

Vă așteptăm la Pensiunea Daniela

De strajă la intrarea în Ținutul dacilor, Mia și Viorel Oros vă spun bun venit la Pensiunea Daniela!