Cetatea dacică Piatra Roșie

Cetatea dacică Piatra Roșie (832 m altitudine) a făcut parte din sistemul de fortificații dacice, având rolul de a apăra pătrunderea pe Valea Streiului către capitala statului dac, Sarmizegetusa Regia. Cetatea a fost prevăzuta cu două incinte fortificate ridicate în etape diferite, care se întind între domniile regilor Burebista și Decebal. Cea mai veche are un plan patrulater (102×45 m), cu turnuri interioare la colțuri și cu încă un turn pe mijlocul laturii estice, care avea rol de poartă de intrare. Pe aici trecea un drum lat pavat cu lespezi de piatră. Zidurile au fost construite din piatră de talie (murus Dacicus). Drumul de piatră era străjuit de trei turnuri de pază.

În interiorul primei incinte au fost descoperite vestigii ce aparțineau unei construcții pe stâlpi din lemn, tencuită cu lut pe nuiele, compusă din două încăperi, o cisternă săpată în stâncă pentru captarea apei necesare garnizoanei și urmele unui sanctuar. Această incintă a fost începută în timpul regelui Burebista (80-44 a. Hr.), fiind terminată de urmașii acestuia.

A doua incintă a cetății a fost construită la sfârșitul secolului I p. Hr., pe coasta estică a dealului, ca un veritabil avanpost. Această fortificație a fost atașată ulterior laturii de vest a primei incinte, fiind construită din ziduri de piatră și pământ, cu o grosime de 1,5 – 2 metri. Interiorul acestei incinte a înglobat mai multe terase amenajate pentru locuire, drumul antic pavat cu piatră și cele trei turnuri de pază. Ca și la celelalte cetăți dacice, și aici s-au descoperit, în afara incintei, urmele unui sanctuar.

În numeroasele campanii de cercetare efectuate dupa anul 1943, au fost descoperite artefacte autohtone, dar și importate din cetățile grecești de pe malul Mării Negre și din Imperiul Roman. Cetatea a fost distrusă în anul 106, în timpul celui de-al doilea razboi daco-roman, de legiunile romane.

Vă așteptăm la Pensiunea Daniela

De strajă la intrarea în Ținutul dacilor, Mia și Viorel Oros vă spun bun venit la Pensiunea Daniela!