Cetatea dacică Costești

Cetatea Costești domina și supraveghea o zonă întinsă, pe malul stâng al râului Grădiștea. Importanța sa strategică este deosebită: cetatea deschidea drumul către Sarmizegetusa. A fost construită între sfârșitul sec. II și începutul sec. I a.Hr. și este cea mai veche dintre fortificațiile dacice din Muntii Oraștiei, fiind prima cetate construită după un plan și o tehnică nouă de influență elenistică (ziduri din blocuri de piatră cu parament dublu), păstrând în același timp elemente ale sistemul vechi de fortificare: șanțuri și valuri de pământ.
Fortificația de la Costești-Cetățuie va deveni prima capitală a regatului dac condus de Burebista. Fiind amplasată pe o colină, vârful acesteia a fost amenajat de constructorii daci în terase, rezultând un platou de formă elipsoidală pe care au fost dispuse, în cercuri concentrice, elementele de apărare: șanțuri și valuri de apărare ranforsate cu palisade și ziduri de piatră cu turnuri.
Cetatea are două valuri de pământ: valul de la 310 m altitudine înconjura culmea la sud-vest, sud si sud-est, datând din etapa de început a fortificației. Valul de pământ de la 534 m altitudine înconjura partea superioară a platoului, în prima fază având doar o palisadă simplă (un gard realizat din trunchiuri de arbori), ulterior aceasta fiind consolidată și înalțată. Intrarea în incinta fortificată era la sud și era dublu aparată printr-un obstacol și o poartă mare de lemn.
Cetatea dispune și de ziduri de piatră în partea de sud şi de est, care au fost construite în tehnica elenistică, cu parament dublu din blocuri mari de piatră, legate între ele printr-un sistem de grinzi de lemn așezate transversal. Aceste ziduri aveau dublu rol: de aparare și de susținere a teraselor superioare. În interiorul spațiului fortificat, urcând pe o scară monumentală cu trepte largi de 3,50 m, mărginite de un zid cu rol de balustradă, se ajungea pe platou și la unul din turnurile-locuință. Turnul era construit din piatră la nivelul parterului și din caramidă de forma pătrată sau rectangulară la partea superioară. O alta scară, mai îngustă, conducea către un al doilea turn-locuință. Turnurile ocupau extremitățile de nord și sud ale platoului, iar între ele, pe vârf, exista un turn de paza. Alte trei turnuri, izolate, vegheau asupra drumului de acces antic și asupra marelui sanctuar.
Cele patru sanctuare din interiorul cetății erau rectangulare, cu 4 și 6 aliniamente formate din tamburi de calcar și coloane din lemn. Au fost descoperite și doua cisterne de apă, una în interiorul zonei fortificate și cealaltă în exteriorul acesteia, foarte importante pentru supraviețuirea apărătorilor,

La cetate se ajunge relativ usor, pe un drum semnalizat, care traversează Râul Grădiștii spre dreapta, chiar la iesirea din satul Costesti.
Se poate urca și cu mașina până foarte aproape de situl arheologic, însă vă recomandăm parcurgerea drumului pe jos, pentru a vă putea bucura de priveliștea pitorească sau de-a dreptul spectaculoasă pe tot parcursul său.

Harta cetății dacice Costești

Vă așteptăm la Pensiunea Daniela

De strajă la intrarea în Ținutul dacilor, Mia și Viorel Oros vă spun bun venit la Pensiunea Daniela!